Magyaros receptek

A receptek forrása: http://www.magyarvagyok.com/

Árpagyönggyel és csirkemájjal rakott zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab 2 gerezd fokhagyma pár ek olaj 800 g csirkemáj 3 nagy fej hagyma 4-5 ek (kacsa)zsír 1 kisebb paprika 1 kisebb paradicsom 1 tk pirospaprika 200 g árpagyöngy 0,5 l tejföl só, bors Elkészítése: A zöldbabot megtisztítottam és kb. 2 centis darabokra vágtam.
Aszaltszilvás csirkemell
Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk.
Bácskai rizseshús
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg combból 30 dkg zöldpaprika 15 dkg paradicsom 20 dkg rizs petrezselyem só Elkészítése: A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot.
Bakonyi szelet
Hozzávalók (2 személyre): 4 nagy szelet hús (sertéskaraj vagy -comb) 35 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 dl tejföl Olaj vagy zsír 1 evőkanál keményítő Kevés liszt bors 1 evőkanál pirospaprika Elkészítése: A hússzeleteket klopfoljuk ki és sózzuk meg mindkét oldalát.
Bécsi szelet
Hozzávalók: kb. 1 kg hús, só, liszt, 5 tojás, Zsemlemorzsa. Elkészítés: A húst vékonyra felvágjuk, majd alaposan kiklopfoljuk. Besózzuk mindkét oldalát. Három tányért készítünk elő. Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, amit felverünk, a harmadikba zsemlemorzsát rakunk.
Bolondos gomba
Hozzávalók: 8 db fõtt tojás, 20 dkg natúr krémsajt, só, õrölt bors, 1 kiskanál mustár, csipetnyi porcukor, 4 db közepes paradicsom, 3-4 dkg vaj, A díszítéshez petrezselyem. Elkészítés: A fõtt tojások aljából vékonyabb, a tetejükbõl egy vastagabb lapot levágunk.
 
Borjújava magyaróvári módra
Hozzávalók: 60 dkg borjúdió (jó sertésből is) liszt 25 dkg gomba 15 dkg gépsonka 15 dkg óvári sajt 5 dkg vaj 1 fej vöröshagyma 1 tojássárgája 1 csokor petrezselyemzöld olaj őrölt feketebors só Elkészítés: A húsból 4 egyforma szeletet vágunk. Nem túl vékonyra kiveregetjük, megmossuk, leszárítjuk, lisztbe forgatjuk.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg apróhús 5 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt bors só Elkészítése: A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg.
Brassói apropecsenye
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (vagy bármilyen más csont nélküli szárnyas húsból is szoktam, akkor rövidebb az elkészítési ideje), 1 közepes vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, majoranna, pirospaprika 1 kg krumpli, olaj a sütéshez Elkészítése: A húst egyforma, nem túl nagy kockákra, a vöröshagymát apróra vágom.
Burgonya ganca
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg ráma, 5 dkg sajt, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só. Elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzöm, és áttöröm. 10 deka ráma margarinnal simára keverem, 5 dkg reszelt sajttal dúsítom. A burgonya levéből hozzáöntök annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen.

Burgonyametélt (nudli)
A héjába megfőzött burgonyát megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. Sózzuk és a burgonya negyedének megfelelő liszttel, 1 tojással jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán újnyi vastagra kinyújtjuk és kb.2cm. széles szalagokat vágunk le, amit metéltre darabolunk. A metéltet megsodorjuk, és sós vízben kifőzzük.
Chilisbab magyarosítva
Hozzávalók 6-személyre: 50 dkg tarkabab 4-5 bordányi füstölt oldalas 1 kisfej vöröshagyma 20 dkg füstölt tokaszalonna 1 doboz kukoricakonzerv 1 doboz sűrített paradicsom 1 kávéskanál pirosarany bors paprika vagy chilipor oregánó 1 db tyúkhúsleves kocka Elkészítés: A beáztatott babot feltesszük főni.
Csikós tokány
Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 evőkanálnyi piros paprika, 1 deci paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, étolaj, 2 deci tejföl, 1 evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.
 
Csirkemell fehérboros-tejszínes mártásban
Ízletes, gyors vacsora.
 
 
 
Csirkemell sütés sonkaköntösben (videó)
Hozzávalók csirkemell szalonna bors só zsálya saláta Elkészítése: Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint a csirkemellett, majd rakjunk rá kevés zsályát és tekerjük szalonnába, majd tűzzük össze fogpiszkálóval. Hevítsünk olajat vagy vajat egy serpenyőben, majd süssük ki a tekercseket lassú tűzön. Salátával tálaljuk.
Csirkepaprikás
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis csirke (1 kg körüli), 7-8 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 – 1 dl tejföl és tejszín, 1 teáskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só; köretnek 8 db, a szokásos módon készített túrógombóc, de pirított morzsa és cuk...
Csirkepörkölt
Hozzávalók: 1200 g csirkecomb vagy -mell 50 g zsír 80 g vöröshagyma 100 g zöldpaprika 80 g paradicsom 12 g fűszerpaprika só, fokhagyma Elkészítés: A csirkedarabokat megmossuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára daraboljuk, a fokhagymát péppé zúzzuk.
Csülök - Csirimódra
Hozzávalók: • 2 csülök • 1,5 kg krumpli • 4 fej hagyma • néhány szelet, füstölt -szalonna, vékony csíkban, vagy apróra vágva • só • fokhagyma • őrölt bors • majoranna • szerecsendió-kevés mert erős fűszer • 2 dl tejfel, én fehérbort öntöttem rá, de sörrel is kiváló Elkészítés: A megtisztított és megmosott csülk...
Cukkínis pulyka fasírt
Hozzávalók: fél kg darált pulyka felsőcomb 2 saláta cukkíni, reszelve 1 fej salotta 1 fej lilahagyma 2 tojás 2 ek sómentes bio vegamix 1 ek szárított oregáno 3 gerezd fokhagyma, zúzva 2 marék reszelt sajt (ugyanolyan jó füstölt edámival, mint ementálival, fetával, vagy parmezánnal) Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrom (zsemlemorzsa, áz...
Dödölle
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, olaj. Elkészítés: A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főtt saját vizével összetörjük. Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva, hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen.

Erdélyi hagymás csülök recept
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csülök, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, törött bors ízlés szerint, olaj a hagyma sütéséhez. Elkészítés: A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki.
Erdélyi tokány
Hozzávalók: 60 dkg birka vagy marha apróhús, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl marhahúsleves, 1 evőkanál paradicsompüré, só, 1 teáskanál pirospaprika, frissen őrölt bors Elkészítése: A birka- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. A húsos, füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk.
Esterházy tokány
Hozzávalók: 50 dkg marhabélszín (vagy pulykamell filé), A páchoz: mustár, babérlevél, őrölt bors, olaj, Valamint: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál liszt vagy keményítő, só, őrölt bors, Elkészítése: A húst 3-4 nappal az elkészítése előtt érdemes be...
Fasírt
Hozzávalók (4 főre): 60 dkg darált hús (fele marha-, fele sertéshús) 2 tojás 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek olaj 2 gerezd fokhagyma 3 tk pirospaprika 3 kk őrölt fekete bors 2 tk só 12 dkg szeletelt fehér kenyér fél liter tej olaj a kisütéshez (kb. 3-4 dl) Elkészítés: A kenyeret a tejbe áztatjuk. Kb. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk.
Gombapörkölt
Hozzávalók: 600 g gomba, 120 g vöröshagyma, 100 g zsiradék, 300 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 3 teáskanál édesnemes paprika, fokhagyma, ízlés szerint só Elkészítése: A gombát megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, forró zsiradékban megpirítjuk.
Gombás tekercs
Hozzávalók: a tésztához: 5 dkg vaj, 12 dkg liszt, 5 dl tej, 3 tojás, só; a tepsi kikenéséhez: vaj; a töltelékhez: 50 dkg gomba, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl tej, 2 dl tejföl; a tetejére: 5-5 dkg vaj és reszelt sajt.
 
Gombás tojás
Hozzávalók 2 főre. 10 dkg csiperkegomba 6 db tojás 1 nagy fej vöröshagyma 1-2 ek olívaolaj 1 dl főzőtejszín 1 dl tejföl pár szál petrezselyem só bors Elkészítés: Egy serpenyőben a megmelegített olívaolajon a vékony szeletekre vágott hagymát pár perc alatt megpároljuk.
 
Hozzávalók: 4 szelet, ujjnyi vastag, sovány sertéstarja, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Hagymás rostélyos
Hozzávalók: 80 dkg rostélyos csonttal együtt, 12 dkg zsír, 1 kanálka liszt, törött bors, só, 3 nagy féj hagyma. Elkészítés: A rotélyosokat gyengén kiverjük, megsózzuk és megborsozzuk.
 
Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók: a palacsintához: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 1 kiskanál só, 2 dl víz, 0,5 dl olaj, 3 dl tej. A töltelékhez: 4 db hagyma, 40 dkg sovány disznóhús, 1 dl tejföl, pirospaprika, kakukkfű, köménymag, tárkony, só, bors.

Hortobágyi töltött burgonya
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben személyenként két darab nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket. Üregeket kaparunk ki. Ezután a pörköltet levétől lecsurgatjuk és pépesre vágjuk. A húskrémmel megtöltjük a burgonyákat, majd kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
Kacsamájsteak
Hozzávalók: Kacsamáj annyi szelet bacon-szalonna, ahány májdarabod van Lehetőleg vas-serpenyő, de ha nincs más is jó gondolom. Elkészítése: Begöngyölöd a májdarabokat 1-1 baconszalonnába és a forró serpenyőben többször forgatva átsütöd. Itt is tűvel nézed, hogy mikor kész.
Kakaspörkölt (videó)
Ebben a tippben egy nagyon finom tanyasi kakaspaprikás elkészítéséhez szükséges lépéseket követhetjük nyomon. Hozzávalók kakas vöröshagyma paprika paradicsom olaj Elkészítése: Szükséges egy jól előkészített kakas, amit részeire bontunk, levesszük a combot. Egy adagban lesz egy szárny, alsó- és felső comb, és egy mell.
Kalocsai sertésborda
Hozzávalók: 60 dkg sertés karaj, 20 dkg császár szalonna, 5 dkg liszt, só, bors, 10 dkg virsli, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg pirospaprika, 1 fej vöröshagyma. Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre megpirítjuk.
Káposztás kocka
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg száraztészta 1 kg káposzta 2 evőkanál zsír vagy olaj cukor bors só A káposztát nagy lyukú reszelőn reszeld le, sózd be, tedd félre fél órára, azután nyomd ki a levét.
Kapros-gombás paprikás csirke
Hozzávalók: 4 adaghoz: 1 nagyobb egész csirke 2 tasak Knorr Pörkölt Rafinéria 3 evőkanál olaj 1 vöröshagyma 1 kocka Knorr Fokhagymás Ízbomba bors 20 dkg gomba 1 csokor kapor 2 dl tejföl 2-3 evőkanál Knorr Ételsűrítő 1 evőkanál Knorr Magyaros Fűszerkeverék Elkészítés: Elkészítjük a Knorr Pörkölt Rafinériát a tasak leírása szerint...
Kolozsvári káposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg darált marhahús, 2 fej hagyma, 15 dkg rizs, 2 dl tejföl, 2 doboz paradicsompüré, só, bors, köménymag, 6 babérlevél, petrezselyem, kapor, 4 evőkanál zsír, Vegeta.
Krumpliprósza
Hozzávalók: 1 kg krumpli lereszelve (sajtreszelő), 1 kefir, 15 dkg liszt, só, vegeta 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, olaj a sütéshez Elkészítés: A nyers krumplit lereszeljük, majd hozzákeverjük a kefirt, lisztet, tojást, sózzuk, belereszeljük a hagymákat.
Lecsó
Hozzávalók (6 személyre): 2 kg zöldpaprika, 70 dkg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír (olaj), pirospaprika, só. A felhevített zsiradékon fonnyaszd meg a felkockázott hagymát. Húzd le a tűzről, keverj el benne egy csapott evőkanálnyi édespaprikát, add hozzá a felvágott (és magjaitól megtisztított) zöldpaprikát, majd tedd vissza a tűzre.
Lucskoskáposzta
Hozzávalók: 1 kisebb fejes káposzta, 60 dkg sertés hús, 15 dkg rizs, 1 nagyobb fej hagyma, 1 lecsó paprika, 1 paradicsom, pár szem köménymag (akár el is hagyható), 1 kisebb db füstölt hús vagy csont, édesnemes paprika, só, tejföl.
 
Magyarburger
Hozzávalók: 1 kg darált sertéslapocka 1 kg csiperkegomba 2 nagy fej vöröshagyma 6 gerezd fokhagyma 4 tojás őrölt pirospaprika őrölt feketebors csípős paprikakrém só olaj Elkészítés: Gombánkat öblítsük le, szárastul vágjuk nagyon apróra, keverjük össze a darált hússal.
Magyaros egytál
Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka vagy comb, 1 pár szafaládé, 1,2 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 pritamin, 10 deka császárhús, 2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, bors, szurokfű, rozmaring, 1 marhahúsleves kocka.
Mákos és diós metélt
Hozzávalók: 25 dkg rövidmetélt 2 evőkanál olaj 10 dkg dió 10 dkg mák 10 dkg porcukor szükség szerint vaj A tésztát kifőzzük, lecsöpögtetjük, olvaszott vajat vagy olajat keverünk hozzá, hogy a tészta ne tapadjon össze, összekeverjük porcukorral ízesített darált dióval vagy mákkal.
Nyári töltött káposzta
Hozzávalók (5 főre): 1fej káposzta 1/2 kg darált sertéshús 1 kis konzerv paradicsom só bors ételízesítő pirospaprika fokhagymapor 1 csokor friss kapor 1 bögre rizs 1 fej vöröshagyma Elkészítés: Elkészítjük a tölteléket: a husit összekeverjük a fűszerekkel (só, bors, vegeta, fokhagymapor), az előzőleg megfőzött rizzsel, illetve az apr...
Pacalpörkölt
Hozzávalók: 1,5 kg pacal, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, 2 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál zellerzöld, őrölt köménymag, majoránna, só. A pacalt jól megmossuk, a sötét és hibás részeket kivágjuk, majd bő vízben feltesszük főni. Főzés közben a habját folyamatosan leszedjük.
Paprikás krumpli
Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 50 g zsír, 50 g füstölt szalonna, 150 g vöröshagyma, 1 teáskanál édesnemes paprika, 100 g paradicsompüré vagy friss paradicsom, 300 g kolbász, 2 db zöldpaprika, só.
 
Pásztor tarhonya
Hozzávalók: 60 dkg tarhonya, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 5 gramm pirospaprika, javasolt folyadékmennyiség 1,2 l ízlés szerint só Elkészítés: A sütôt begyújtjuk, hogy forró legyen. A tarhonya súlyához viszonyítva kétszeres (1,2 liter) mennyiségű sós vizet forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk.
Puliszka
Hozzávalók: háromnegyed kg kukoricaliszt, liter víz Elkészítés: Az edénybe kukoricalisztet és vizet teszünk, habverővel verve főzzük. Ha a szaga édeskés illatú lesz, akkor kész az étel. Tejes puliszka: forró vízbe mártott gömbölyű kanállal egy tálba szaggatjuk, hideg tejet adunk hozzá.
Pusztapörkölt
A Pusztapörkölt a marhapörkölt egyik kevéssé ismert, de annál ízletesebb változata. A különbség csupán annyi, hogy ebbe a pörköltbe belekerül a burgonya is. Kiváló magyar recept! Elkészítési idő: 120 perc Hozzávalók (kb 4 adagra) 700 g marha apróhús (lábszár) 6 evőkanál olaj kb 1.
Rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 tojás, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dl tejföl, kevés vaj, só, ételízesítő, zsemlemorzsa. Elkészítés: Megmossuk a krumplikat és héjában megfőzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet. Ha kicsit meghűlt a héját könnyen lehúzhatjuk. Amíg megfő a krumpli odarakjuk főni a 10 tojást is.
Rántott sajt
Hozzávalók: fél kg sajt Trapista vagy gouda, liszt, tojás zsemlemorzsa, olaj. Elkészítés: A sajtot feldaraboljuk tetszőleges vastagságúra. Belemártjuk egy kevés vízbe a sajtokat egyenként, majd beleforgatjuk a lisztbe, majd a tojásba, a zsemlemorzsába, újra a tojásba, és végül még egyszer a zsemlemorzsába. Bő forró olajban kb.
Rizi Bizi
Rizi Bizi Köret féle. Párolt rizs, vajban párolt zöldborsóval, petrezselyemmel díszítve. Több féle módon is készíthető (Pl.: ételízesítővel, csemege kukoricával, fűszerpaprikával, stb.).
 
Rostélyos hagyma
Nevezik még Lyoni-, vagy szalmahagymának is. Készítése: A meghámozott vöröshagymát 1-2 mm vastag karikákra vágjuk, s a szeleteket gyűrűkre bontjuk. Vékonyan meghintjük grízes liszttel, lazán összerázogatjuk, s néhány perc pihentetés után bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Serpenyős rostélyos
Hozzávalók: 80 dkg rostélyos, 8 dkg zsír, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kg burgonya, 2- 3 zöldpaprika és paradicsom (vagy 10dkg lecsó), egy késhegynyi köménymag, majoránna, só. Elkészítés: A kivert és megsózott rostélyosokat hirtelen kisütjük, és belerakjuk egy megfelelő nagyságú lábosba.
Slambuc
Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 25 dkg csuszatészta, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 fej hagyma, só, 1 ek pirospaprika, 15 dkg füstölt kolbász, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom. Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágom és a bográcsban félig kiolvasztom. Szép sárgára pirítom rajta a tésztát, majd az apróra vágott hagymát is.
Stefánia szelet
Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 2 kanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 1 cs petrezselyemzöld, 2 db száraz zsömle, 5 db tojás, kevés zsemlemorzsa. Elkészítés: A hagymát az olajon szép üvegesre pirítjuk. A húst egy tálba helyezzük és az üvegesre pirult, meghűlt hagymát hozzáadjuk.
Sütőtök leves zsemle kockákkal
Hozzávalók: 75 dkg sütőtök 2 zsemle 1 fej hagyma 7 dl tej 1 zöldség-erőleveskocka 1 kis doboz paradicsom püré 1 teáskanál cukor olaj só bors cayenne-bors Elkészítés: A sütő tököt meghámozzuk, kockára vágjuk. Megforrósított olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a sütő tököt,és 2 percig pirítjuk.
Szalonnás-kolbászos ágyon natúr csirkemell, rizzsel, párolt zöldborsóval és gombával
Hozzávalók: 2 csirkemell, kb 5 dkg füstölt kolbász, ugyanannyi füstölt szalonna, hagyma, mirelit zöldborsó, gomba ( nekem most mirelit volt, vegyes erdei), rizs, só, olaj, vaj, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma, vegeta A rizst egy kevés finomra vágott hagymával olajon megpirítom, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, vegetázom, pici bors, majd fedő...
Szarvaskaraj vörösboros-gyümölcsmártással
Egy igazi vadhús különlegesség! Elkészíteni gyors, és egyszerű, azonban hihetetlen ízletes! Elkészítési idő: 1 nap érlelés + kb 60 perc köretekkel együtt Hozzávalók (3 adagra) A húshoz: 6 szelet szarvaskaraj só őrölt fekete bors kevés olaj a sütéshez A gyümölcsszószhoz: cukor 0.5 db körte 0.
Székelygulyás
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg combból készült sertéspörkölt, 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, babérlevél, só. Elkészítés: A káposztát kevés sós vízben a babérlevéllel párold puhára. (Ha túl sok leve marad, szűrd le.
Szilvásgombóc
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 120 g liszt, 30 g gríz, só, 1 tojás, 24 szilva, 24 kockacukor, 100 g vaj, zsemlemorzsa, fahéj, cukor, mák. Elkészítés: Meghámozzuk a burgonyát, puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, a grízt, a tojást, egy csipet sóval ízesítjük.
Sztrapacska
Hozzávalók: 1 kg hámozott krumpli, 50 dkg liszt, 10 dkg zsír vagy 10 evőkanál olaj, 50 dkg tehén- vagy juhtúró, 30 dkg húsos füstölt szalonna, kb. 5 evőkanál tejföl, egy csapott kávéskanál só Elkészítés: Egy nagy tálba tesszük a finomlyukú reszelőn lereszelt krumplit. Majd beleöntjük a lisztet, a zsírt vagy az olajat, összekeverjük.
Töltött fasírt
Hozzávalók: 70 dkg sertéshús 5 tojás 40 dkg parasztkolbász 2 zsömle 2 dl tej 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, só Elkészítés: A zsömléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
 
Töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes paprika, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka), 8 dkg rizs, 1 tojás, 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika, 1 l paradicsom ivólé vagy 10 dkg sűrített paradicsom, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál (rizs)liszt, vagy kukorica keményí...
Töltött tojás
Hozzávalók: 5 db keményre főzött tojás, 1 evőkanál majonéz, ½ evőkanál tejföl, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanálnyi apróra vágott vöröshagyma.
 
 
Töltött tojás
Hozzávalók: tojás, vaj, májkrém, mustár, só, bors, petrezselyemzöld, tartármártás, Franciasaláta. Elkészítés: Személyenként 1-2 tojást keményre főzünk, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Sárgájukat óvatosan kiemeljük, és mély tálba gyűjtjük, a tojásfehérjéket külön tálra rakjuk.
Túrógombóc
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara, 3 tojás, zsemlemorzsa, olaj, porcukor, só. Elkészítés: A túrót villával áttörjük, és összekeverjük a búzadarával, és a tojásokkal (könnyebb lesz a gombóc, ha most csak a tojás sárgáját keverjük bele, és pihentetés után keverjük bele felvert tojásfehérjét).
Túrós csusza
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg száraztészta , 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, só. Elkészítés: A szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki a zsírját. A szalonnakockákat emeld ki, s a zsírba keverj 2 kanál tejfölt. A túrót morzsold szét villával, vagy kézzel.
Zsírban sült máj
Hozzávalók: 20-25 dg libazsír, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, kacsamáj. Elkészítése: A tejbe beleteszed a felszeletelt fokhagymát és a kacsamájat. 1-2 órát hagyod állni benne.